Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 11:31

Απεργία - Τετάρτη 09/11/2022

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, και καλούμε όλους τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ της χώρας να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά τόσο στην απεργία όσο και στα Συλλαλητήρια που διοργανώνουν κατά τόπους τα εργατικά κέντρα της χώρας.

Οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια, ενώ την ίδια ώρα Κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι η αύξηση των μισθών δεν είναι αποδεκτή λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Απαντούμε καθαρά ότι οι μισθοί δεν είναι η αιτία του πληθωρισμού. Όπως πάντα οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα και αυτής της κρίσης που αυξάνει το κόστος ζωής, τους μισθούς να χάνουν την αξία τους, ενώ οι τιμές των καθημερινών αγαθών να αυξάνονται δραματικά. Αυτό αυξάνει τις υπάρχουσες ανισότητες, με τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και τα ευάλωτα άτομα να πλήττονται περισσότερο. Η Κυβέρνηση, αντί να περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κανονισμούς εργασίας, αντί να επιτρέπει στους εργοδότες και τους τραπεζίτες να σπρώχνουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, ακόμη και όταν η παραγωγικότητα της εργασίας συνεχίζει να αυξάνεται, πρέπει να προωθήσει άμεσα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για κοινή ευημερία. Η Κυβέρνηση έχει την  ευθύνη να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και  του κόστους ζωής που καθημερινά αυξάνεται.

Απαιτούμε:

1.Αύξηση των Μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη, καθώς και μέτρα για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη δίκαιων αμοιβών και βιώσιμης οικονομίας.

2.Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και στις ΔΕΥΑ των οποίων οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι προσπαθούν με δικαστικά κυρίως μέσα να κρατήσουν τους μισθούς σε αξιοπρεπή επίπεδα, λόγω της αναστολής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.

3. Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο. Το δικαίωμα στο φαγητό και σ΄ ένα ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται. Δεν μπορεί να αναμένεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φτώχεια να πληρώνουν δυσβάστακτους λογαριασμούς. 

4. Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση, μαζί με άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των μερισμάτων και η αποτροπή της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων.

5. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο).

6. Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

 7. Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Αγοράς Ενέργειας. Ν’ αναγνωριστεί ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης, όπως η ανεπαρκής επένδυση στην πράσινη ενέργεια και οι συνέπειες των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων.

8. Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Μέτρα που θα διευρύνουν πραγματικά τους δικαιούχους και θα στοχεύουν στην ανάγκη του σήμερα.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στις ΔΕΥΑ.

Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΠΑΝΤΟΥ και για ΟΛΟΥΣ! Θέλουμε πίσω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας!!