Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 11:16

Δελτίο Τύπου

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ  ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ στις 14-02-2022 ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εξέφρασε την έντονη αγωνία των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ για την οικονομική ασφυξία που προκαλείται από την ενεργειακή κρίση με ορατό πλέον τον κίνδυνο της βιωσιμότητας και σε πολλές περιπτώσεις το ενδεχόμενο να υπάρξει ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμής ακόμη και των μισθών.

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία  για τις υπέρογκες αυξήσεις που  επιβαρύνουν τις Δ.Ε.Υ.Α. με πρόσθετο κόστος το οποίο υπερβαίνει το 80% περίπου και εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. στο 50 % περίπου στο σύνολο του λειτουργικού τους κόστους.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι την ενεργειακή κρίση δεν θα την πληρώσουν οι ΔΕΥΑ. Η Κυβέρνηση οφείλει, όπως επιδοτεί τους παρόχους της Ηλεκτρικής ενέργειας, να επιδοτήσει και τις ΔΕΥΑ που πλήττονται από τις υπέρογκες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Απαιτούμε, ως το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, την υπαγωγή των ΔΕΥΑ στο τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, την υπαγωγή στα ειδικά τιμολόγια όπως αυτό των μεγάλων καταναλωτών και ένταξη των ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

Τονίσαμε στο Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ ότι είμαστε μαζί τους για τα δίκαια αιτήματα που θέτει, αλλά θεωρούμε ότι ο θεσμικός διάλογος έχει τελειώσει, δεν αρκεί.

Πρέπει να περάσουμε σε άλλες μορφές κινητοποίησης απέναντι στην Κυβέρνηση γιατί το πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η απώλεια της εργασίας μας με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των πολιτών της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να τον δώσουμε ενωμένοι για να έχουμε αποτελέσματα.